Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zastosowanie ziół w leczeniu chorób wątroby i dróg żółciowych

Zioła, liście, susz 
Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

Napary zalecane w kamicy żółciowej i żółtaczce

Napar


Napar ma działanie rozkurczowe i bakteriobójcze.
Składniki: ziele dziurawca 100 g, ziele krwawnika 50 g, ziele mięty pieprzowej 50 g, liść melisy 50 g, koszyczek rumianku 50 g, owoc róży 50 g, ziele tysiącznika 50 g.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny. Przecedzamy.
Stosowanie: gorący napar pijemy 2 razy dziennie, pół godziny przed posiłkiem.

Mieszanka
 

Mieszanka ziołowa zalecana w żółtaczce
Składniki: ziele dziurawca 100 g, koszyczek rumianku 100 g, korzeń mniszka 50 g, kwiatostan kocanki 50 g, liść mięty pieprzowej 50 g, kora kruszyny 20 g, owoc kminku 20 g, kwiat bzu czarnego 20 g. 
Przygotowanie: łyżeczkę ziół wsypujemy do szklanki gorącej wody, przykrywamy i parzymy przez 25 minut, następnie przecedzamy. 
Stosowanie: pijemy małymi łykami 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

Napary ziołowe zalecane przy marskości wątroby i usprawnieniu przewodu pokarmowego

I Napar ziołowy
 

Napar zalecany w przewlekłym zapaleniu wątroby. 
Składniki: ziele drapacza lekarskiego 100 g, ziele krwawnika 100 g, liść mięty pieprzowej 50 g, kwiat nagietka 50 g, koszyczek rumianku 50 g, korzeń mniszka 20 g, owoc kopru włoskiego 20 g. 
Przygotowanie: łyżeczkę ziół wsypujemy do szklanki wrzącej wody i parzymy pod przykryciem przez 20-30 minut, następnie przecedzamy. 
Stosowanie: pijemy małymi łykami 2-3 razy dziennie pomiędzy posiłkami.

II Napar ziołowy
 

Napar zalecany w przewlekłym zapaleniu wątroby. 
Składniki: liść szałwii 50 g, liść orzecha włoskiego 50 g, ziele drapacza 50 g, ziele połonicznika 50 g, korzeń goryczki 20 g, owoc jałowca 20 g. 
Przygotowanie: łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy do naciągnięcia. Przecedzamy. 
Stosowanie: pijemy przed snem i rano na czczo.

III Napar ziołowy
 

Napar poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Składniki: kwiat nagietka 50 g, liść rozmarynu 50 g, liść podbiału 50 g, liść mięty pieprzowej 50 g, liść szałwii 50 g, liść borówki czernicy 50 g, liść bobrka 50 g. 
Przygotowanie: łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem. Przecedzamy.
Stosowanie: napar pijemy 2 razy dziennie, rano i wieczorem.

IV Napar ziołowy
 

Napar poprawia funkcjonowanie przewodu pokarmowego.
Składniki: owoc róży 50 g, ziele skrzypu 50 g, ziele krwawnika 50 g, ziele dziurawca 50 g, ziele mięty pieprzowej 50 g.  
Przygotowanie: łyżkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i zaparzamy pod przykryciem. Przecedzamy. 
Stosowanie: napar pijemy 2 razy dziennie, rano i wieczorem.

Mieszanka ziołowa
 

Mieszanka zalecana jest w okresie rekonwalescencji po wirusowym zapaleniu wątroby.
Składniki: ziele pięciornika gęsiego 100 g, liść pokrzywy 100 g, korzeń cykorii 50 g, ziele drapacza lekarskiego 50 g, ziele szanty 50 g, ziele tysiącznika 50 g, ziele dziurawca 50 g. 
Przygotowanie: łyżeczkę ziół wsypujemy do szklanki wrzącej wody, przykrywamy i parzymy przez 25 minut. Przecedzamy.
Stosowanie: pijemy 2 razy dziennie między posiłkami.

Napary zalecane w marskości wątroby i zapaleniu trzustki


I Napar
 

Składniki: ziele rdestu ptasiego 100 g, koszyczek rumianku 100 g, ziele dziurawca 100 g, ziele krwawnika 50 g, ziele szanty 50 g, kłącze perzu 50 g, liść pokrzywy 50 g, korzeń mniszka 50 g.
Przygotowanie: wszystkie składniki dokładnie mieszamy, łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzątku i pozostawiamy pod przykryciem na pół godziny, a następnie przecedzamy. 
Stosowanie: gorące zioła pijemy 2-3 razy dziennie.

II Napar
 

Składniki: kwiatostan kocanki 50 g, liść pokrzywy 50 g, kłącze perzu 50 g, korzeń mniszka 50 g, ziele drapacza 50 g, korzeń omanu 50 g, liść borówki czernicy 50 g, liść melisy 50 g, korzeń cykorii 50 g, liść brzozy 50 g, kora kruszyny 50 g.
Przygotowanie: zioła starannie mieszamy i wsypujemy łyżeczkę dc szklanki wrzącej wody, przykrywamy i pozostawiamy na 3 godziny. Przecedzamy.
Stosowanie: pijemy 3 razy dziennie, 20 minut przed posiłkiem.

III Napar
 

Napar zalecany w zapaleniu trzustki
Składniki: ziele macierzanki 100 g, ziele bylicy 50 g, liść mięty pieprzowej 50 g, korzeń arcydzięgla 50 g, koszyczek rumianku 50 g, szyszki chmielowe 20 g, kwiat nagietka 20 g, kwiat lawendy 20 g.
Przygotowanie: łyżeczkę ziół zalewamy szklanką wrzącej wody, przykrywamy i parzymy przez pół godziny. Przecedzamy.
Stosowanie: napar pijemy gorący przed posiłkiem.  

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot