Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

STWARDNIENIE ROZSIANE - KURACJA ZIOŁOWA

ZIOŁA STOSOWANE W STWARDNIENIU ROZSIANYM

Stwardnienie rozsiane, określane też skrótem SM (od łacińskiego terminu sclerosis multiplex), jest postępującą, przewlekłą chorobą ośrodkowego układu nerwowego, którą charakteryzuje duża różnorodność objawów. Schorzenie to polega na uszkodzeniu i w rezultacie zniszczeniu osłonki włókien nerwowych, nazywanej mieliną, zamiast niej tworzą się blizny, mające charakter stwardnienia.
 
Renata & Zdenda 
 
Zmiany te uniemożliwiają samoistną regenerację tkanki i zaburzają przepływ impulsów elektrycznych. W rezultacie dochodzi do wystąpienia różnorodnych objawów, takich jak: drętwienie i drżenie kończyn, utrata koordynacji mięśniowej, zaburzenia chodu (1/4 pacjentów zostaje trwale przykuta do wózka inwalidzkiego), nieprawidłowości w pracy układów wewnętrznych, na przykład wydalniczego i płciowego. Skutkiem stwardnienia rozsianego mogą być także: pogorszenie wzroku i słuchu, zaburzenia pamięci i orientacji, kłopoty z mówieniem. Choroba ma skłonność do remisji i nawrotów. Leczenie jest bardzo trudne i wymaga fachowej opieki medycznej. Ziołolecznictwo stanowi jedynie formę kuracji uzupełniającej.

Mniszek pospolity

(Taraxacum officinale)

Mniszek pozytywnie wpływa na mechanizmy obronne ustroju i poprawia stan osób dotkniętych schorzeniami związanymi z uszkodzeniem nerwów. Napój z liści tej rośliny redukuje nieprzyjemne dolegliwości powstałe w wyniku stwardnienia rozsianego, działa ogólnie wzmacniająco i witaminizująco. Kilka średniej wielkości liści mniszka rozdrabniamy i miksujemy w szklance mleka lub jogurtu. Napój pijemy w dwóch porcjach, rano i wieczorem.

Nagietek lekarski

(Calendula officinalis)

Przetwory z nagietka zwiększają ogólną odporność organizmu i minimalizują ryzyko wystąpienia silnych objawów chorobowych. Ponadto korzystnie wpływają na stan niektórych narządów wewnętrznych, np. wątroby, oraz ochraniają żołądek i jelita, zapobiegając powstawaniu przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które często towarzyszą stwardnieniu rozsianemu. Chorym zaleca się picie naparu z kwiatów nagietka. Sporządzamy go zalewając łyżkę surowca 2 szklankami wrzątku i zaparzając 20 minut. Ostudzony i przecedzony lek pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, przed jedzeniem.

Pokrzywa zwyczajna

(Urtica dioica)

Pokrzywa działa wzmacniająco, regenerująco i oczyszczająco, uodpornia i odżywia organizm, a także reguluje funkcjonowanie wielu narządów, osłaniając je i wspomagając ich pracę. W leczeniu stwardnienia rozsianego zaleca się odwar z liści tej rośliny. 2 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, po posiłkach.

Topola czarna

(Populus nigra)

Przetwory z pączków topoli mają działanie wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe, przyspieszają regenerację tkanek oraz gojenie się blizn. Doskonałe efekty w leczeniu stwardnienia rozsianego daje połączenie pączków topoli z innymi surowcami roślinnymi o działaniu regulującym i wzmacniaj ącym. Mieszamy równe części pączków topoli, owoców dzikiej róży, głogu i berberysu. 100 g mieszanki zalewamy litrem przegotowanej wody, dodajemy 250 g cukru i 15 g drożdży piekarniczych.

Miksturę pozostawiamy w zamkniętym naczyniu do sfermentowania. Po 5 dniach przecedzamy, dodajemy 50 g miodu i czekamy kolejne 3 dni. Powstały lek pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie, przez 10 dni. Przechowujemy go w lodówce.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama






Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 5
Gości: 1
Roboty: crawl Bot, robot Bot, robot Bot, robot Bot