Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej

Zioła na stwardnienie rozsiane, kuracja uzupełniająca

Wózek inwalidzki, dłoń
Stwardnienie rozsiane, określane też skrótem SM (od łacińskiego terminu sclerosis multiplex), jest postępującą, przewlekłą chorobą ośrodkowego układu nerwowego, którą charakteryzuje duża różnorodność objawów. Schorzenie to polega na uszkodzeniu i w rezultacie zniszczeniu osłonki włókien nerwowych, nazywanej mieliną, zamiast niej tworzą się blizny, mające charakter stwardnienia.

Zmiany te uniemożliwiają samoistną regenerację tkanki i zaburzają przepływ impulsów elektrycznych. W rezultacie dochodzi do wystąpienia różnorodnych objawów, takich jak: drętwienie i drżenie kończyn, utrata koordynacji mięśniowej, zaburzenia chodu (1/4 pacjentów zostaje trwale przykuta do wózka inwalidzkiego), nieprawidłowości w pracy układów wewnętrznych, na przykład wydalniczego i płciowego.

Skutkiem stwardnienia rozsianego mogą być także: pogorszenie wzroku i słuchu, zaburzenia pamięci i orientacji, kłopoty z mówieniem. Choroba ma skłonność do remisji i nawrotów. Leczenie jest bardzo trudne i wymaga fachowej opieki medycznej. Ziołolecznictwo stanowi jedynie formę kuracji uzupełniającej.

Mniszek pospolity (Taraxacum officinale)

Mniszek pozytywnie wpływa na mechanizmy obronne ustroju i poprawia stan osób dotkniętych schorzeniami związanymi z uszkodzeniem nerwów. Napój z liści tej rośliny redukuje nieprzyjemne dolegliwości powstałe w wyniku stwardnienia rozsianego, działa ogólnie wzmacniająco i witaminizująco. Kilka średniej wielkości liści mniszka rozdrabniamy i miksujemy w szklance mleka lub jogurtu. Napój pijemy w dwóch porcjach, rano i wieczorem.

Nagietek lekarski (Calendula officinalis)

Przetwory z nagietka zwiększają ogólną odporność organizmu i minimalizują ryzyko wystąpienia silnych objawów chorobowych. Ponadto korzystnie wpływają na stan niektórych narządów wewnętrznych, np. wątroby, oraz ochraniają żołądek i jelita, zapobiegając powstawaniu przykrych dolegliwości ze strony układu pokarmowego, które często towarzyszą stwardnieniu rozsianemu.

Chorym na stwardnienie rozsiane zaleca się picie naparu z kwiatów nagietka. Sporządzamy go zalewając łyżkę surowca 2 szklankami wrzątku i zaparzając 20 minut. Ostudzony i przecedzony lek pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, przed jedzeniem.

Pokrzywa zwyczajna (Urtica dioica)

Pokrzywa działa wzmacniająco, regenerująco i oczyszczająco, uodpornia i odżywia organizm, a także reguluje funkcjonowanie wielu narządów, osłaniając je i wspomagając ich pracę. 

W leczeniu stwardnienia rozsianego zaleca się odwar z pokrzywy. 2 łyżki ziela zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy 5 minut. Lek pijemy 3 razy dziennie po 1/2 szklanki, po posiłkach.

Topola czarna (Populus nigra)

Przetwory z pączków topoli mają działanie wzmacniające, przeciwzapalne i przeciwbólowe, przyspieszają regenerację tkanek oraz gojenie się blizn. Doskonałe efekty w leczeniu stwardnienia rozsianego daje połączenie pączków topoli z innymi surowcami roślinnymi o działaniu regulującym i wzmacniaj ącym. Mieszamy równe części pączków topoli, owoców dzikiej róży, głogu i berberysu. 100 g mieszanki zalewamy litrem przegotowanej wody, dodajemy 250 g cukru i 15 g drożdży piekarniczych.

Miksturę pozostawiamy w zamkniętym naczyniu do sfermentowania. Po 5 dniach przecedzamy, dodajemy 50 g miodu i czekamy kolejne 3 dni. Powstały lek pijemy po 1/2 szklanki 3 razy dziennie, przez 10 dni. Przechowujemy go w lodówce.Encyklopedia medycyny naturalnej | U źródła natury

SUBSKRYBCJA

Wpisz swój adres e-mail:

Delivered by FeedBurner

Wesprzyj medycopedię



Reklama




Spirulin plus

Online

Wszystkich Online: 4
Gości: 2
Roboty: crawl Bot, Google Bot

Subskrybuj Encyklopedię medycyny naturalnej
Add comment

Dodaj komentarz

(przeładuj obrazek)